Isnin, 10 Jun 2024

RESEPI PIE APPLE | PUFF SARDIN


Bahan-bahan (pie apple) :

2 biji epal hijau
1/4 cawan gula perang(kurang atau lebih ikut citarasa sendiri manis nya)
1 sudu kecil serbuk kulit kayu manis
1 sudu kecil serbuk buah pala
Setengah cwn air
.
Cara-cara :

Buang kulit epal,potong dadu epal tu.
Sediakan periuk.
Masukkan epal yg telah di dadu tadi
bersama gula perang,serbuk kayu manis,serbuk buah pala.
Letak air.
Tunggu sehingga epal lembut,masukkan tepung jagung.(1 sudu teh tepung jagung+bancuh bersama sedikit air) Biarkan pekat.padam api dan biarkan sejuk.
Keluarkan kulit pastri dari peti sejuk.
Ambil sekeping kulit pastri letak inti epal.
Tutup dan tekan kelilingnya dgn garfu.
Buat hingga habis.
Kelar2 bahagian atas pastri
Sapu kuning telur diatasnya sebelum bakar
Saya bakar dlm air fryer suhu 170-10min
atau sehingga masak.
.
Bahan-bahan (puff sardin) :

Inti mudah cara saya👇

1 tin sardin(ambil isi shj)
1 biji bawang(dimayang dan potong dadu)
5 biji cili api(di hiris)
Mayonis(5 sudu)
Lada sulah ajishio
Sedikit cili flakes
.
Cara-cara :

Sediakan kuali.
Masukkan sesudu minyak
Masukkan bawang dan cili.
Bila dh layu..masukkan ikan sardin..hancur2 kan.masukkan mayonis,lada sulah ajishio(boleh ganti dgn garam)
Masukkan cili flakes..gaul sebati..kering kan skit.siap utk di gunakan..cara seperti buat epal pie.cuma pastri puff ni saya potong dua.jadi m
puff sardin mini.
Saya guna puff  pastri jenama KAWAN.
Inti sardin tu boleh je buat ikut citarasa sendiri.

Selamat mencuba
.
Credit : Eniza M. Salim

Apple Pie :-
https://s.shopee.com.my/A9vVZVOTEc

Tiada ulasan:

Catat Ulasan