Gambar seorang sahabat lama semasa dulu2 pernah bekerja satu tempat kerja sekitar 80an di KLIH..
Profession sebagai seorang Chef amat di hormati apatah lagi jika memegang jawatan yg tinggi dalam Jabatan mereka.
Dari dahulu apa yang saya tahu dan ingat Pangkat atau Position Chef ini Bermula dengan Jawatan yg junior sehingga yg paling tinggi iaitu..
=commis (1,2,3)
=Demi Chef
=Sous Chef
=Chef de Partie
=Head Chef
=Executive Chef
(klu kurang tepat harap maaf ya, xingat sngt)
Dulu2 kita terpaksa import ketua Chef dari luar negara terutama hotel 5 bintang dan trend tu berubah semenjak 90an dimana kepercayaan di beri pada ketua chef tempatan
Tapi sekarang ada yg sampai ke tahap 'Director Chef' di Bidang yg mereka Pakar dan Berpengalaman luas..
Kenangan kami ketika berkerja dengan Chef2 di Hotel memang banyak dan menyeronokan..
Perasaan takut, hormat, kagum serta percaya ada lah satu sifat yang ada apabila berhadapan dengan mereka...
Al maalum lah zaman dulu kita di ajar dengan disiplin yang tinggi dan ketat..
# sedih juga bila sekarang ini banyak Hotel, Restoran dan Katering terpaksa menutup bisnis angkara Covid ni..
# semuga profession dan bisnis perhotelan yg pernah mengajar erti kehidupan pada saya ini akan bertahan dan pulih seperti biasa ...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan