Cekodok/jemput2 ikan bilis rangup di luar dan lembut di dalam.. Dah sejuk pun masih lembut lagi...
frying pan: https://shope.ee/qH0inJWOu
Bahan-Bahan:
π₯ Tepung Gandum - 2 cawan (diayak)
π₯ Tepung Jagung - 1/2 cawan (diayak)
π₯ Udang Segar (saiz kecik) - semangkok (buang kulit)
π₯Baking Powder - 1 sudu teh
π₯ Bawang Besar - sebiji (potong dadu)
π₯ Mentega / Marjerin - 1 1/2 sudu besar (dicairkan dulu)
π₯ Udang Kering - segenggam (rendam air panas sampai kembang, pastu tos dan blend kering)
π₯ Garam & Serbuk Perasa sikit
π₯ Telur Ayam - sebiji
π₯ Serbuk Kunyit - 1/2 sudu teh
Cara-Cara:
Gaul semua bahan sampai rata.. Masukkan air sikit demi sikit sampai adunan melekat kat sudu (tak terlalu cair dan tak terlalu pekat).. Rasa masinnya dulu.. dan perap adunan kejap 15 minit.. Panaskan minyak, gunakan 2 sudu besar, cedok adunan dgn sudu (1/2 - 3/4 penuh sudu) dan gunakan sudu lagi satu utk tolak adunan dlm sudu ke dalam minyak.. Dengan cara ni, cekodok akan cantik bulat2 dan tak leper.. Goreng sampai garing.. dap!!
Note: Kalau takde udang, boleh buat cekodok bawang + ikan bilis.. bawang besar potong dadu, blend kering ikan bilis, carrot potong dadu kecik2 dan/atau kacang panjang potong kecik2 gak... Gaul semua..
Kredit : Zawiyah Awang
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
-
Senarai Nama2 TUKANG URUT Di (TERENGGANU) Terima kasih Dah Tahniah Sape Yg Buat Senarai Ni... 1) Encik Mad Ali Kampung Paya Res...
-
☑️ Amik telefon picit nombor 03-516 13228. Telefon kilang gardenia dan mintak lah nak cakap dengan Puan Farah. Jangan kedekut cr...
-
(Semua cerita aku ini berdasarkan kisah benar yang berlaku pada diri aku sendiri, atau kawan-kawan rapat terdekat. Ia berlaku se...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan