Khamis, 7 Disember 2023

KEK PISANG CHOC


-LOYANG SIZE 8'

(Panaskan oven terlebih dahulu 150 atas bawah)

A)
Pisang 320gm

B)
Telur 5biji(izzah guna gred A)
Secubit garam
Gula pasir halus 210gm
Choc Emulco 15gm
Minyak 225gm

C)
Tepung kek self raising 220gm
15gm Cocoa Powder
1tsp baking soda

-Blend semua bahan B lebih kurang 5minit
-Masukkan bahan A pisang blend lagi sekali untuk sebati kan lebih kurang masa 1-2minit
-Dan masukkan tepung&baking soda dan sambung blend 1minit
-sapu minyak pada keseluruhan loyang 8inch atau nak alas baking paper pun boleh.
-tuang adunan kedalam loyang

-bakar suhu 150 -160 atas bawah selama 50min-1jam(sehingga masak permukaan atas golden brown)suhu dan masa bergantung pada kepanasan oven masing2.
-30minit terakhir keluarkan loyang dari oven dan hias pisang yang dah dipotong halus untuk hias atas kek dan boleh tambah jugak choc chip untuk hiasan.
-tunggu sejuk baru potong.

*takder blender boleh guna handmixer*
*takder tepung kek boleh guna tepung gandum tapi kena tambah baking powder 1tsp*

Kek Pisang :-

Tiada ulasan:

Catat Ulasan