Ahad, 22 Oktober 2023

COCONUT BLOSSOM

Hari ini saya buat Coconut Blossom

periuk kukus: https://shope.ee/8KMyCDJ3kS

Coconut Bloosom
3 biji telur (sejuk)
250 gm. gula halus
280g tepung Kek
2 1/2 sudu kecil. serbuk penaik
1 sudu besar ovalette
140g krim santan
Jus pandan 30g (kisar kira-kira 6 daun pandan)
1 sdt pewarna hijau (saya menggunakan pes pandan)

Inti Kelapa Gula Merah
Bahan-bahannya
1 biji kelapa parut bahagian putih sahaja
1 cawan gula merah atau gula melaka
2 sudu besar gula putih (boleh lebih kalau nak manis)
Sedikit garam
2 helai daun pandan (disimpul)
Sedikit air untuk melarutkan gula
1 sudu kecil tepong jagung
Cara-caranya
Gaulkan semua bahan inti dalam kuali  kecuali tepong jagung dan jerangkan di atas api yang sederhana.
Kacau inti hingga merengas dan separa kering dan taburkan tepong jagung. Kacau dan angkat dan ketepikan

Pukul semua bahan sehingga pekat dan gebu.
Isi 1/3 acuan (dilapisi dengan cawan kertas) dengan adunan. Kemudian isi dengan 1 sudu besar inti kelapa & kemudian diisi dengan lebih banyak adunan sehingga acuan hampir penuh.
Kukus dengan api yang tinggi selama 15 minit.

kredit: zaleha saini

Tiada ulasan:

Catat Ulasan