chopper + mixer : https://shope.ee/5V2qEZfJVB
BAHAN-BAHAN :
6 biji limau kasturi (buang biji)
50g belacan yang telah dibakar
3 biji cili merah + 1biji cili hijau
8 biji cili padi hijau
25 biji cili padi merah
100ml air asam jawa pekat
Masukkan sedikit gula dan garam
*(kisar kasar bahan-bahan)
Tips untuk menghasilkan sambal belacan yang wangi, sedap dan tahan lama.
TIPS 1 :
Bakar belacan sekejap supaya smbal kita lebih beraroma.
TIPS 2 :
Guna asam jawa yang dibancuh dengan air suam. Petua supaya sambal belacan tahan lama.
TIPS 3 :
Limau kasturi yang dikisar brsama kulit (buang biji) sambal lebih wangi dan sedap.
TIPS 4 :
Tinggalkan beberapa biji cili api yang masih bertangkai. Petua supaya tidak sakit perut makan sambal.
Kredit resepi : nurulain Insyirah
Tiada ulasan:
Catat Ulasan