Buat utk org order separuh,utk tekak sendiri separuh..mkn sejuk2.. Nyaman je tekak.. 😋
Xpandai nk lipat daun.. Bekas camni pun boleh ..😅☺
Resepi tepung pelita
bekas tepung pelita: https://shope.ee/2fiCX7Htcq
Bhn bhgn bawah
1 cwn tpg beras
1 cwn gula
5 cwn air
10 helai daun Pandan (blend guna 1cwn air dr 5 cwn tu utk ambik patinye)
1 sudu mkn air kapur (1/2 sdk kapur ambil Air yg jernih sj.)
Sedikit pewarna hijau jika perlu
Cara
Campur semua bahan dan tapis.
Masak atas api sederhana. Sentiasa kacau supaya tidak berketul sampai dah agak nak pekat perlahankan api dan kacau sehingga nmpak berkilat dan meletup dan bergelembong. Tutup api dan masukkan dlm acuan.
Bahagian ats/putih
4 sdb tpng beras
4 cwn santan..(sy guna santan fresh siap proses rm3 campur air jd kan 4cwn.
2 sdk garam
Cara..
Campur semua bahan dan tapis.
Masak atas api sederhana sentiasa dikacau agar tidak berketul.
Apabila adunan sudah pekat &ada gelembong meletup2,tutup api.
Sebelum tuang adunan putih tabur sikit gula pasir ats adunan bwh dlm setiap bekas td.. Dan baru tuang ke atas lapisan hijau td..
Sejukkan dulu baru simpan dlm peti ais lg nyaman utk di mkn...
Kredit Diwi Taib
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
-
Senarai Nama2 TUKANG URUT Di (TERENGGANU) Terima kasih Dah Tahniah Sape Yg Buat Senarai Ni... 1) Encik Mad Ali Kampung Paya Res...
-
☑️ Amik telefon picit nombor 03-516 13228. Telefon kilang gardenia dan mintak lah nak cakap dengan Puan Farah. Jangan kedekut cr...
-
(Semua cerita aku ini berdasarkan kisah benar yang berlaku pada diri aku sendiri, atau kawan-kawan rapat terdekat. Ia berlaku se...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan