Sabtu, 21 Oktober 2023

POPIA CARBONARA IN THE HOUSE


frying pan: https://shope.ee/8pIl6X9NK4

Bahan-bahan:

* 2 biji bawang Holland
* 8 cili api hijau
* 12 ulas bawang putih
* Sepeket sosej yang dihiris serong2
* Ayam cincang (sy pakai RAMLY @ SAUDI) 1 peket
* Kiub pati ayam (1 kiub)
* 2 tin sos carbonara prego (tin biru cair)
* 1 tin sos cheesy prego (tin kuning)
* Susu full cream 1/2 kotak kecik (100ml) -optional
* Sedikit butter untuk menumis
* Serbuk lada hitam (agak2)
* Mixed herbs (wajib) 2 sudu kecik
* Sedikit bancuhan tepung jagung (pekatkan inti)
* Kulit popia (jenama KG pakai yang 40 pcs punya) inti ni boleh dapat banyak popia. Ikot berapa banyak inti anda letak la, anggaran 2 - 3 peket kulit popia
* Garam (kne rasa dlu, sbb sos carbonara dlm tin dah masin)
* Sedikit tepung + air (gam kulit popia)

Cara-cara:
.
1. Blend bawang, b.putih, cili api (guna air agak2 jgn banyak sgt)
2. Goreng sosej dgn sedikit minyak sehingga agak garing & ketepikan (ini menambahkan tekstur dlm popia)
3. Masakkan ayam cincang dgn sedikit minyak & ketepikan (proses ni cepatkan kita buat inti; air & minyak lebihan proses ni nnt masukkan dlm inti)
4. Panaskan minyak. Tumiskan bahan2 blend.
5. Masukkan mixed herbs + lada hitam sedikit
6. Bila bahan tumis dah agak kering dan bau wangi semerbak, masukkan isi ayam. Masukkan dgn semua air & lebihan minyak. Jgn dibuang.
7. Masukkan kiub ayam. Gaul sebati.
8. Masukkan sos prego (semua). Gunakan sedikit air utk goncang tin tadi. Syg kalau dibiarkan lebihan dia. Kita kena berjimat. 🤣. Gaulkan sehingga rata.
9. MasukkAn susu full cream.
10. Setelah mendidih. Masukkan sosej y digoreng tadi
11. Masukkan sedikit air + tepung jagung. Ini utk pastikan inti kita agak pekat. Kalau tak nnt goreng dia meleleh keluar. (Agak2 ye yang ni)
12. Sejukkan inti.

Kredit: Almie

Tiada ulasan:

Catat Ulasan