Rabu, 18 Oktober 2023

PAU GORENG INTI KACANG MERAH


Frying pan: https://shope.ee/2fi3ZLY4xG

πŸ“Bahan-Bahan:

πŸ“Bahan Pau:
250 gm tepung gandum
5 gm yis segera
20 gm shortening
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh baking powder
40 gm gula halus
1 sdb susu tepung
110 gm air

πŸ“Cara Membuat:

1. Untuk membuat kulit pau pula, masukkan tepung ke dalam mangkuk adunan.

2. Selepas itu satukan air, yis, shortening, gula dan garam. Uli adunan ini selama 30 minit dlm breadmaker

3. Bentuk doh bulat2 setiap satu menjadi 40gm... Kemudian simpan doh selama 10 minit dengan ditutup plastik.

4. Setelah 10 minit, ambil doh dan tepekkan menjadi bulat.

5. Kemudian isikan intinya(inti tu saya beli dekat bakery)dan selepas itu ditutup dan dibulatkan. Simpan selama sejam.

6. Selepas sejam barulah digoreng dengan minyak sederhana panasnya. Goreng sehingga warna keperangan.

FOTO DAN AIR TANGAN : Noor Baini Bakar

Tiada ulasan:

Catat Ulasan