Selasa, 17 Oktober 2023

KARIPAP



Mould Karipap :-
https://shope.ee/3KxesSI7Gx

karipap kulit licin, tapi rangup sampai petang. Resepinya sya sertakan , mana tau ada mau buat untuk jualan. Dlm ada rezeki kita, ada juga rezeki untuk orang lain.

* 1 kg Tepung gandum( sya guna cap sauh)
* 50 gram Tepung Beras cap teratai( cap gajah 1 pun boleh)

* 1 cawan minyak masak( panaskan sampai keluar asap sedikit)

* 1 sudu teh garam ( ikut selera masing masing) nak tambah pun boleh

* 1 1/2 sudu teh gula( ikut selera nak manis tambah)

* 380 ML - 400 ML Air biasa( tuang sikit sikit) doh jngn terlalu lembek, sebab, bila di rehatkan doh akan lembut sendiri.

# Gaul tepung gandum dan tepung beras dlm satu tempat, tuang dengan minyak yng telah di panaskan( gaul dengan sudu ya, nanti tangan melecur, dah sejuk sikit, baru ramas2 tepung sampai jadi serbuk roti, baru tuang air yng telah di campur dengan garam dan gula. uli sebati dan rehatkan doh selama 30 minit. barulah mula mencanai.

cara menggoreng,
# panaskan kuali menggunakan api yng kecil sampai minyak panas, jngn guna api besar nanti karipap jadi lembam.. selamat mencuba.

Kredit empunya resepi

Tiada ulasan:

Catat Ulasan