Rabu, 18 Oktober 2023

RESEPI AGAR-AGAR PANDAN SANTAN


acuan agar- agar (bunga mawar besar): https://shope.ee/9KF1FLh8fQ

Bahan-bahan:
* Agar2 tali - sebungkus
* 4/5 helai Daun Pandan (dikisar dengan air sebanyak 150ml air)
* Telur - sebiji
* Santan kotak - sekotak
* 1 penutup Perasa pandan (optional)
* Mug penyukat (beli di Mr. DIY)
* Gula kasar - ikut citarasa

Cara-cara:
1. Masukkan agar-agar dan air sebanyak 1400ml dalam periuk
2. Kacau sehingga agar-agar hancur dan masukkan gula secawan. Ini boleh rasa sendiri, nak manis boleh letak lebih gula
3. Bila agar-agar & gula dah hancur baru boleh masukkan air daun pandan yang dikisar. Kalau air pandan tu pekat tak perlu tambah pewarna hijau lagi. Air pandan ni jugak dah wangi. Kacau dalam 5 minit.
4. Campurkan telur dan santan dalam mangkuk lain kemudian baru campurkan dalam periuk. Dah masukkan, kacau dengan perlahan dan kecilkan api.
5. Agak-agak dah masak dalam 5-10 minit, tutup api.
6. Tuang dalam container/ Loyang, biarkan sejuk baru masukkan dalam peti ais

Kredit: Jueliner Winnie

Tiada ulasan:

Catat Ulasan