Isnin, 5 April 2021

NOK MARI DOH SAGUPAL SOHOR WARiSAN MOK WOOK BAKOR TG GELAM.


 NOK  MARI PULOK  DOH SAGuPAL@ asamgupal hok sedap sekali kampung kita..

2.  Asamgupal ke Sagupal (sagu gupal), kut pandai ah, betul belaka ah..panggilah mende mende pun, asal sedap jjadi molek, ke guane

3. Ada pulok nok panggil mutiara berendam, tapi dok sekun mana nama tu,  kena ada gupal gupal gok baru sohor molek

4."Ye kita wat bulan pose je, hok bulan lain tu adalah juga buat sikit sikit untuk tempahan, "beritahu Puan Norhaizan bt Ismail, 60 tahun atau lebih dikenali Mek Aro di kampung Tanjung Gelam,  Mg Telipot.

5. Mek.Aro mewarisi pembuatan sagupal, makanan traidisi orang Melayu sebelah pantai timur ini dari Tok Wook  Bakor Tanjung Gelam. Bagaimanapun Aro juga mewarisi nasi dagang, nasi kunyit yang juga sedap..boleh dinikmati di kedainya di Jln Tanjung Gelam (simpang kecil ke Gong Dato'), tidak jauh dari kedai runcit/borong Haji A Karim/Melah Tanjung Gelam,.sepupu Lanbayu.

 Emak kepada Puan Aro ialah Mekcik Bakor (Abu Bakar Sulong) tetapi Mekcik tidak mewarisi pembuatan kuih itu, sebaliknya anaknya Puan Aro yang mewarisinya dari keluarga Mek Wok Bakar Tg Gelam.

 "Sebab isteri saya Aro dulu duduk dengan arwah Tok Wook,' jelas Rani atau Awang.

6. Lanbayu Seafood bertanya apa.rahsia sagupal sedap? Aro berkata biasa biasa aja,.tetapi kerja.membuatnya agak rumit..mula.mula rendam sagu dalam air panas..selepas itu masukkan isi kacang hijau yang direbus sebelumnya. Mereka buat gumpalan besar buka kecil seperti sesetengah sagupal moden hari ini.

7. "Lepas itu kena kukus pulok hingga masak untuk dimasukkan pula dalam santan" katanya
 Santan pula yang berkualiti, biasanya santan yang diperah melalui proses tradisional iaitu perahan/tapisan halus dari kain.

8. Dan ia perlu dijaga kebersihan dan masa yang cukup masak untuk lebih tahan lama.

9. Puan Aro berkata, proses demikian memerlukan ramai pekerja apatah lagi kalau hendak dihasilkan pada jumlah yang banyak.

10. "Biasanya kami mampu hasilkan 600 hingga 700 bungkus sehari sagupal yang di dalamnya mengandungi 3 biji sagupal"  beritahunya.

11. Tidak lebih dari itu setakat ini setiap bulan puasa, sama ada ditempah atau tidak.

12. Lanbayu 2 Western: bagaimana dengan harganya kali ini..
" Kekal RM2 sebungkus" jawab mereka
 Untuk tempahan bolehlah WhatsApp kepada Aro atau Rani : 014 509 1221
 Lanbayu sekadar membantu kalian semua untuk menikmati Sagupal Sohor Tanjung Gelam, Mg Telipot di bulan puasa.

 13.Doh kalau nok rasa jugok sagupal Tanjung Gelam sekarang (bukan bulan puasa)..boleh dok?
 Boleh: ada satu keluarga lagi di Tjg Gelam yang juga buat sagupal cara cara lama itu..Wahid (isteri Wahid) . Wahid ini kebetulan dua pupu dan kawan sekolah Lanbayu ..boleh hubungi/tempah Sdr Wahid 017 279 3672 (WhatsApp pun boleh)

15. Tempah dan nikmati sekarang walaupun belum lagi tiba bulan Ramadan.
 Apapun salam hormat dari Lanbayu Seafood ,.Steamboat & ikan bakar Pulau Duyong Kecil
 Atau Lanbayu 2 Western AnsiGanu Jalan Gong Badak - Tok Jembal Golf (Hadami Resthouse Cafe) sebelah kambing guanzou..murah murah RM5 aja cikenchop dll
 Apa apa hal whatsapp dulu ke Lanbayu 013 581 1561. terima kasih

Tiada ulasan:

Catat Ulasan