Cara masak nasi lemak sukatan untuk 10 orang
Bahan-bahan :
1 kg beras
½ kg santan pekat
1 liter air
1 sudu garam
Daun pandan.
Cara masak nasi lemak sukatan untuk 30 – 40 orang
Bahan-bahan :
3 kg beras
1 kg santan pekat
3 liter air
3 sudu besar garam
Daun pandan.
Cara masak nasi lemak untuk 55 – 60 orang
Bahan-bahan :
5 kg beras
1 ½ kg santan pekat
5 liter air
5 sudu besar garam
Daun pandan
Cara penyediaan :
Tanak
#1. Basuh beras dan toskan. Masukkan santan ke dalam periuk nasi bersama air, garam dan daun pandan. Didihkan hingga berbuih kecil. Kemudian masukkan beras dan kacau hingga sebati. Lalu, anda bolehlah alihkan periuk ke dalam ‘rice cooker’ dan tunggu hingga nasi masak. Selepas nasi masak, kacau nasi tadi agar ia sebati dan berderai cantik.
Kukus
#1. Basuh beras dan toskan. Masukkan santan ke dalam periuk nasi bersama air, garam dan daun pandan. Didihkan hingga berbuih kecil. Kemudian masukkan beras dan kacau hingga sebati. Teruskan kacau nasi hingga nasi agak kering.
Sementara itu, anda bolehlah panaskan periuk kukus. Apabila air periuk kukus mendidih, masukkan nasi tadi ke dalam periuk dan kukus selama 15 – 20 minit atau hingga nasi masak.
Tips : nasi lemak yang dimasak secara kukus lebih tahan lama, tidak cepat basi dan cantik. Anda jangan lupa mencuba ya.
Sumber :
Puan Fazniza Razali
Tiada ulasan:
Catat Ulasan