Isnin, 4 April 2022

PERAPAN BBQ KAMBING πŸ˜‹


Resepi ni terbukti sedap..

Jom kita tengok resepi dari Dr. G ni.. Bahan:

12 slice daging kambing (lamb),katanya jangan beli mutton, mutton ni daging kambing yang agak tua.

Bahan Perapan:

5 - 6 sudu besar Lada hitam

1/2 cawan Madu (lebih pun sedap juga, tapi gula perlu kurangkan)

1/2 cawan Sos Cili

1/2 cawan Sos tomato

1/2 cawan sos BBQ Lea Perrins

Gula dan sedikit garam.

Cara:

Lada hitam ditumbuk agak kasar (tapi jangan kasar sangat), abang saya tak tumbuk.., dia pusing-pusingkan jer lesung batu tu.

Dalam mangkuk, satukan sos cili, sos tomato, madu, lea perrins, lada hitam, gula dan garam. Ia akan ada rasa-rasa asam boi sikit. Kalau tak sampai rasa macam asam boi tu.. tambahlah mana2 yang kurang.

Gaul rata dan masukkan daging kambing. Perap sekurang-kurangnya 4 jam, lagi lama lagi elok.

Panggang menggunakan arang.

Nota:

Selain kambing, boeh juga diperap dengan daging lembu atau ayam. Cuma untuk ayam.., abang saya masukkan sedikit kicap pekat. ~ Selamat mencuba ~

Kredit : Delihayat Kitchen

Tiada ulasan:

Catat Ulasan