1/2 ekor ayam ( dipotong kecil)
Perap bersama 1/2 peket yoghurt,2 sdb serbuk kunyit dan 2 sdb serbuk cili
Utk nasi.
5 cwn beras basmathi di basuh dan ditus
Utk rempah.
5 sdb minyak sapi
2 btg kulit kayu manis
4 buah pelaga
3 bunga lawang
Sedikit gajus
Sedikit kismis
2 biji bawang besar hiris
1 sdb halia kisar
1 sdb bawang putih kisar
2 helai daun salam
2 helai daun pandan
2 biji tomato ( dihiris baji)
1 pek rempah beriani maggi
Sedikit daun ketumbar
Sedikit daun pudina
Panaskan minyak sapi.
Tumis rempah kulit kayu manis,buah pelaga,bunga lawang,daun salam hingga wangi.
Masukan kismis dan gajus.
Masukkan bawang besar dan tumis lg hingga wangi.
Masukkan halia dan bawang putih.dan daun pandan.Tumis lagi hingga wangi.
Masukkan tomato dan tumis lagi.
Masukkan ayam yang diperap dan masak.
Masukkan rempah beriani dan masak lagi hingga ayam.separuh masak.
Tutup api.
Masukkan semuanya ke dalam periuk nasi bersama beras, daun ketumbar dan daun pudina.Tambah 5 cawan air dan 2 sdb garam.
Boleh lah dimasak seperti biasa
Kredit: Aisyah
Tiada ulasan:
Catat Ulasan