Isnin, 18 April 2022

RESEPI KUAH YONG TAU FOO

πŸ’œKuah hitam
☑2 sudu makan taucu
☑2 sudu makan tepung jagung
☑2 sudu makan tepung gandum
☑3 sudu makan kicap pekat
☑3 sudu makan sos tiram
☑4-5 sudu makan gula
☑3 cawan air
➡Masukkan semua dalam blender, blend bagi taucu halus,
➡ pastu masak bagi mendidih sekejap.

πŸ’œKuah merah
☑1/2 cawan kacang tanah yang dah digoreng
☑1 sudu makan tepung gandum
☑1 sudu makan tepung jagung
☑4- 5 sudu makan gula
☑3 cawan air
☑1/4 sudu makan garam
➡Blender semua bahan kat atas bagi kacang halus..
☑3 sudu makan cili blend
Cara-cara:
➡Panaskan sedikit minyak, tumis 2 biji bawang putih yang diketuk
➡Letak 3 sudu makan cili blend, tunggu kering.
➡Masukkan semua bahan dalam blender tadi, masak sekejap bagi kuah agak pekat dalam 5 minit. Siap
➡Dah boleh makan ngan apa-apa bebola, hotdog, sayur, sotong kangkung, dan lain-lain.
Campur kuah untuk sesuaikan rasa pedasnya. Tabur bijan sangai dengan bawang goreng.
Selamat mencuba..

Credit resepi:Hamidah ida
Airtangan dan gambar: Eniza M. Salim

Tiada ulasan:

Catat Ulasan