1 bungkus mee kuning (Celur air panas dan tos kan)
1 paket fish ball
2 ekor sotong sederhana
Ayam (ambik isi & tulang2 sikit)
Sos cili 3 sudu besar
Kicap manis 4-5 sudu besar
Sos tiram 2 sudu besar
Cili boh 3-4 sudu besar
Sawi 1 ikat
Tomato 1 biji potong 6/8
Cili besar 2 biji
Minyak masak 3 sudu besar
Air (ikut masing2 nak basah sikit atau banyak)
Bahan2 ditumbuk:-
Cili padi 7 biji
Bawang putih 5 biji
Bawang besar 1 biji
Cara-caranya :-
1) Panaskan kuali, masukkan minyak.
2) Masukkan bahan yg ditumbuk. Tggu sehingga naik bau. Masukkan cili boh, tggu mendidih atau pecah minyak.
3) Masukkan sos cili, kicap manis, sos tiram, ayam, sotong, fish ball. Tunggu sehingga mendidih serta ayam masak.
4) Masukkan mee. Gaul sebati. Boleh tambah air kalau kuah makin berkurang. Masukkan sawi, tomato, cili besar.
5) Siap untuk dihidangkan.
***Resepi sy ambil dari group nie dan olah cara saya π
Sumber ini daripada ziehan azizan #mahn
Tiada ulasan:
Catat Ulasan