Rabu, 20 April 2022

HATI LEMBU MASAK PENGANTIN


Resepi
500 gram hati lembu
(basuh 3 or 4 kali, selawat, masuk tepung biar sekejap pastu basuh balik insyaallah xde bau)
3 biji bwg besar, 3 ulas bwg putih & 1 inci halia (blend)
4 sekawan
1 sudu cili kisar (optional)
1 sudu serbuk lada hitam
1 sudu sos tiram
1 sudu kicap manis
1 sudu garam masala (optional)
Garam/serbuk perasa
Sedikit air
Kcg buncis (optional)

Bahan hiasan
Cili merah & daun bwg
Bwg besar potong bulat

Cara2
Garam kunyitkn hati lembu yg telah dibasuh. Panaskn myk & goreng sekejap, angkat toskan..
Tumis bahan blend bersama 4 sekawan, masuk cili kisar, masak sekejap smpai pecah myk, masuk sos tiram, kicap, serbuk lada hitam & garam masala masak sekejap masukkn air & hati lembu, masuk kcg buncis dgn bwg potong bulat.. Tunggu masak angkat & tabur bahan hiasan.

Kredit Resepi : ida zairi

Tiada ulasan:

Catat Ulasan