Fuhh,memang terbaekkkk makan sekali sekala hjung minggu ni, admin kecur air dah ni π
BAHAN-BAHAN
√ 1 kg Kerang - masak sampai kerang terbuka, terus keluarkan, tapis dan rendam dalam air ais. Separuh dikupas isi, separuh buang sebelah kulitnya.
√ 1/2 kg udang (kupas kulit)
√ 1/2 kg sotong (buang kulit) dihiris kecil, rebus seketika, tos dan rendam dalam air ais.
√ Toskan kesemua bahan hingga hilang air.
(Bahan-bahan ini jangan masak lama sangat nanti keras)
√ Suku cawan air belacan
√ Suku cawan air perahan limau nipis (kulit pakai sekali)
√ Suku cawan sos ikan
√ Suku cawan cuka
√ Suku cawan gula
√ Suku cawan air asam jawa
√Garam
√ Campurkan kesemua bahan dan masukkan kedalam kerang, sotong dan udang.
√ 10 biji cili padi (ikut tahap kepedasan)
√10 ulas bawang putih
√ Tomato
√ Tumbuk kasar dan gaulkan dengan kesemua bahan.
Sedia untuk dihidang.! π
Tiada ulasan:
Catat Ulasan