Rabu, 6 April 2022

KERABU SEAFOOD ALA THAI

Fuhh,memang terbaekkkk makan sekali sekala hjung minggu ni, admin kecur air dah ni πŸ˜‚

BAHAN-BAHAN

√ 1 kg Kerang - masak sampai kerang terbuka, terus keluarkan, tapis dan rendam dalam air ais. Separuh dikupas isi, separuh buang sebelah kulitnya.

√ 1/2 kg udang (kupas kulit)

√ 1/2 kg sotong (buang kulit) dihiris kecil, rebus seketika, tos dan rendam dalam air ais.

√ Toskan kesemua bahan hingga hilang air.

(Bahan-bahan ini jangan masak lama sangat nanti keras)

√ Suku cawan air belacan

√ Suku cawan air perahan limau nipis (kulit pakai sekali)

√ Suku cawan sos ikan

√ Suku cawan cuka

√ Suku cawan gula

√ Suku cawan air asam jawa

√Garam

√ Campurkan kesemua bahan dan masukkan kedalam kerang, sotong dan udang.

√ 10 biji cili padi (ikut tahap kepedasan)

√10 ulas bawang putih

√ Tomato

√ Tumbuk kasar dan gaulkan dengan kesemua bahan.

Sedia untuk dihidang.! 😍

Tiada ulasan:

Catat Ulasan