Resepi..
Bhn
Sebelah bj Nangka muda...rebus empuk..ketepikan
Bwg kecik*3 bj
Bwg putih* 2 ulas
Halia* bsr ibujari
Halba campur...2sudu
Daun kari 3tangkai
Rempah ikan..1setengah pek kecil
Serbuk cili 2 sudu mkn
Santan semangkok
Ikan bilis..segenggam
Garam...
Cara msk
1,tumbuk bhn bertanda hingga lumat
2,masuk bhn tumbuk,rempah,serbuk cili dan sikit shj air dlm periuk..msk hingga mdidih..
3,masukkan ikan bilis,santan,nangka yg direbus td...biar mendidih
Sudah mendidih masukkan garam secukup rasa
Biarkan mendidih sehingga masak dan boleh lah dittup api dapur.
Cara msk Bhn tumis
1,tumis 3 bj bwg kecik,4ulas bwg putih...mayang halus
2,naik bau masukkan halba campur dan daun kari ..tumis sekata..
Setelah msk...tuang bhn tumis kedlm gulai nangka td...kacau sekata. Dan ttup tudung periuk gulai utk menaikkan aroma gulai nangka...
Pic dan air tangan : Noor Baini Bakar
Tiada ulasan:
Catat Ulasan