Rabu, 6 April 2022

IKAN KEMBUNG PERCIK

5 ekor ikan kembung @ 1 1/2 ekor ayam saiz 2 kg - bersihkan

Bahan A (perap ayam / ikan) :
8 ulas bawang putih
3 batang serai
1 inci halia
1 sudu makan cili kering kisar
2 inci kunyit hidup
Sedikit serbuk perasa
1 sudu makan garam
1/2 sudu makan jintan manis
Secubit belacan (jika suka)
Sedikit air untuk mengisar

Bahan B (kuah) :
8 biji bawang merah - kisar
2 ulas bawang putih - kisar
Sehiris halia - kisar
1 sudu makan ketumbar biji (sangai dan kisar)
Secubit belacan - kisar
3 sudu makan cili kering - kisar
900ml santan pekat
2 hiris asam limau @ asam keping

Bahan C (perasa) :
2 sudu makan garam bukit
2 sudu makan gula pasir
2 sudu makan gula kabung thai
1 sudu teh serbuk perasa

1. Kisar bahan A lumur pada ikan dan perap sejam. Jika menggunakan ayam lumur bahan kisar pada ayam dan rebus sekejap ayam di atas dapur dengan sedikit santan sehingga separuh masak, ketepikan.

2 kisar bahan2 B yang perlu dikisar dan masukkan dalam periuk.

3. Tambahkan cili kering kisar.

4. Masukkan santan pekat, bahan perasa dan limau nipis dengan secukupnya.

5. Masak kuah percik sampai mendidih dan pekat, ketepikan.

6. Cucuk lidi pada ikan supaya ikan tidak path masa dibakar. Kepitkan guna pemanggang buluh yang dipanggil nama 'pranggey' kemudian bakar ikan atau ayam yang telah diperap tadi sampai masak.

7. Kemudian salut kuah percik pada ikan atau ayam dan bakar sebentar. Ulang langkah salut dan bakar ini sebanyak 4 kali supaya rasa percik bertambah sedap.

8. Angkat dan sedia untuk dinikmati.

Resepi & foto : Suhasnida Ismail

Tiada ulasan:

Catat Ulasan