Sabtu, 16 April 2022

TEPUNG PELITA VERSI KACAU

Bahan lapisan bawah (hijau) :
1 cawan tepung beras
1 cawan gula
5 cawan air daun pandan (kisar 7 helai daun pandan)
1 sudu teh air kapur
Sedikit pewarna hijau

1. Satukan ke semua bahan. Kacau sebati hingga tiada bintil2 tepung.

2. Masak guna api perlahan hingga adunan meruap, pekat dan meletup2.

3. Tutup api kemudian tuang ke dalam acuan atau bekas kecil, ketepikan.

Bahan lapisan atas (putih) :
1/2 cawan tepung beras
4 cawan santan
Garam secukup rasa

1. Satukan ke semua bahan, sebatikan hingga tiada bintil2 tepung.

2. Masak adunan guna api kecil hingga meruap, pekat dan meletup2. Pastikan adunan sentiasa dikacau.

3. Padamkan api dan tuang ke dalam acuan berisi lapisan hijau tadi.

4. Sejukkan tepung pelita dan bolehlah dimasukkan ke dalam peti sejuk sebelum dinikmati.

*Sukatan ini akan dapat 25 bekas dadih bersaiz 4oz.

Resepi & foto : Opah Mas Cotek

Tiada ulasan:

Catat Ulasan