Jumaat, 1 April 2022

RESEPI SOTONG PHAT PHET(THAI)


Masakan 2 Dalam 1 ( Lauk Dan Sayur ) Apa yang penting dalam masakan ini adalah AROMA, KEPEDASAN & KESEDAPAN yang membuatkan rasa mahu memakan lagi pada setiap suapan .

500gram sotong (dicuci bersih)

4 batang kacang panjang (dipotong serong)

5 batang cili padi merah (dipotong)

1 labu bawang merah (dipotong)

1 batang serai (dihiris)

4 helai daun limau purut

½ sudu kecil serbuk lada hitam

1 sudu kecil belacan@fine shrimps sauce

2 sudu besar sos ikan

½ sudu kecil serbuk perasa

Garam (jika perlu)

Serbuk kunyit (hujung sudu kecil)

BAHAN KISAR

4 batang cili merah

4 batang cili hijau

1 labu bawang merah

3 ulas bawang putih

sedikit air

CARA MEMASAK

1) Panaskan minyak , tumis bahan yang telah dikisar tadi sehingga kering dan sedikit pecah minyak .

2) Apabila sudah kering , masukkan sotong yang telah dicuci bersih.

3) Masak sehingga sotong masak dan biarkan sedikit kering .

4) Kemudian , masukkan lada hitam , serbuk kunyit , belacan , serbuk perasa dan sos ikan . Gaul rata .

5) Akhir sekali , masukkan cili padi , serai , daun limau purut , bawang dan kacang panjang . Masakan seketika dan tutup api .

Kredit : Nurul Ateekah

Tiada ulasan:

Catat Ulasan