Sabtu, 3 Jun 2023

KEK MINYAK MOIST


Bahan-bahan:
5 biji telur ( asingkan putih dan kuning)
1/2 cawan gula kastor
2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1 cawan susu pekat
1 sudu besar ovallate
1 cawan minyak jagung atau minyak masak
1 sudu kecil esen vanilla
Pewarna pilihan

Penyediaan:

1) ayak tepung gandum bersama baking powder. Ketepikan.
2) panaskan pengukus terlebih dahulu.
3) lenser loyang size 8 inci dengan marjerin. Alas dengan baking paper. Mudah nak keluarkan kek. Ketepikan loyang.
4) masukkan putih telur dahulu dan blend sehingga berbuih. Anggaran 3 minit.
5) kemudian barulah masukkan gula kastor. Blend sehingga kelihatan warna putih dan cairan sebati. Anggaran 3 minit.
( Inilah cara yang saya tiru dalam youtube nak hasilkan kek yang moist iaitu mix atau blend dulu putih telur, barulah masukkan gula kastor).
6) masukkan ovalete, blend anggaran 3 minit.
7) masukkan kuning telur, blend sebati semua bahan anggaran 1 minit.
8) masukkan pula susu pekat dan esen vanila. Blend sekejap anggaran 1 minit.
9) kemudian masukkan bahan2 kisar ke dalam bekas adunan.
10) masukkan tepung gandum sedikit2 dan gaul rata adunan menggunakan spatula ataupun whisk.
11) bahagikan adunan dan warnakan.
12) masukkan ke dalam loyang dengan cara marble.
13) kukus kek selama 50 minit dengan air yang mendidih atau sehingga kek masak.
14) kalau cara membakar pula, panaskan oven dengan suhu 170C dan bakar selama 45 _ 50 minit..

๐Ÿ“ธ Foto & Kredit : Noor Baini Bakar
     Sumber : Azie Kitchen
PERKONGSIAN PAGE RASMI CHEF FAZALINA

Kek Moist
๐Ÿ‘‰ https://shope.ee/5zudNmvqsC

Tiada ulasan:

Catat Ulasan