Sabtu, 3 Jun 2023
RESEPI PULUT DAKAP ORANG DULU2
Bahan-bahan :
Beras pulut 1kg
Santan pekat 500gm
Air 1 gelas
Gula dua cawan
Garam halus 3 sudu kecik
Daun pisang yg hijau
Pisang tanduk
Pisang kebatu pun boleh
Pisang nipah pun boleh
Pisang kelat siam atau kelat lega pun boleh
Tali ropia
Atau pun tali getah.saya guna tali ropia sebab ikut cara orang tua dulu2
Cara caranya :
Basuh beras pulut rendam dalam air selama 3 jam kemudiam kukus pulut sampai naik wap
Kemudiam masak santan gula garam sampai mendidih kemudiam tutup api angkat periuk santan letak kat bewah ambil pulut yg telah di kukus takdi buh dalam periuk santan kacau sampai sebati kemudiam panas kan atas api semula kacau sampai nampak keluar minyak sikit2 kemudiam
ambil daun pisang letak kan pulut dn pisang tutupkan dengan pulut balut2 kemudiam ikat dengan tali ropia atau pun tali getah
Dah siap boleh lah kukus atau pun rebus
Selamat Mencuba ๐
Credit : Azura Yusoff
Pulut Dakap :-
๐ https://shope.ee/A9kQJVBR7t
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
-
Senarai Nama2 TUKANG URUT Di (TERENGGANU) Terima kasih Dah Tahniah Sape Yg Buat Senarai Ni... 1) Encik Mad Ali Kampung Paya Res...
-
☑️ Amik telefon picit nombor 03-516 13228. Telefon kilang gardenia dan mintak lah nak cakap dengan Puan Farah. Jangan kedekut cr...
-
(Semua cerita aku ini berdasarkan kisah benar yang berlaku pada diri aku sendiri, atau kawan-kawan rapat terdekat. Ia berlaku se...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan