Sabtu, 3 Jun 2023

RESEPI APAM BALIK RANGUP ๐Ÿฅฐ


Bahan
-2 cawan tepung gandum
-1 sudu besar susu pekat
-1/4 cawan gula
-1 sudu kecil yis
-1/2 cawan air suam
-2 sudu besar minyak masak
-1 sudu kecik soda bikarbonat
-Sedikit garam
-1 biji telur saiz kecil
-1 cawan susu segar (kalau takda boleh je letak air kosong)

Bahan Topping :
-Jagung
-Kacang tanah disangai dan ditumbuk kasar
-Gula
-Sedikit marjerin utk disapu pada permukaan apam balik setelah masak

Cara-cara:
1. Bahan bertanda gula, yis dan air suam di campur dalam satu cawan, tutup permukaan cawan dan biarkan 5 minit dah naik berbuih boleh dicampur dalam adunan tepung nanti.
2. Pecahkan telur kacau dengan whisk hingga berbuih, campur semua bahan2 di atas, kacau hingga sebati, tuang campuran yis tadi dan sekali lagi kacau hingga sebati.
3. Biarkan dalam 30 minit dan boleh dioles pada permukaan pan nonstick (tak perlu sapu minyak ya) dalam 1 senduk atau lebih sikit.
4. Api dapur hanya guna api perlahan saja ye utk elakkan ia hangus, bila nampak dah separuh kering bolehla tabur gula, jagung dan kacang tanah. Dah masak lipat dua.
5. Dah siap masak boleh sapu sikit marjerin pada kulit apam balik.

** jika nak buat apam balik krispy hanya guna sikit je adunan tepung oles bagi nipis...

SELAMAT MENCUBA SEMUA..๐Ÿ˜˜

Kredit resepi : Siti Nadirah

Tepung Apam Balik :-
๐Ÿ‘‰ https://shope.ee/8pF0lwVY0o

Tiada ulasan:

Catat Ulasan