Selasa, 6 Jun 2023

RESEPI PUDING BUAH KUAH KASTARD


bekas puding comel: https://shope.ee/504G73PavV

bekas puding: https://shope.ee/4fRPiVTZwZ

Jom start!
.
Jangan risau, siapa2 je boleh buat, mudah sangat dan bahan pun tak banyak! ๐Ÿ˜
.
๐Ÿ“Bahan - Bahan
( Puding)
- 2 setengah cawan air
- 4 sudu makan tepung kastard
- 4 sudu makan gula
- 1 tin susu cair
( Texture puding ni bukan mcm agar2 tau..dia lembik sbb sy suka blend dgn sos kastard nanti..kalau nk keras sikit tambahkan 5gram agar agar serbuk. Gaul dgn bahan diatas baru on api, dalam resepi dan gambar sy tak pakai sebarang serbuk agar2)
.
( Kuah Kastard)
- 2 cawan air
- 1 tin susu cair
- 2 sudu makan tepung kastard
- 4 sudu makan gula
- secubit garam.
.
๐Ÿ“Cara-Cara
Puding:
-Masukkan semua bahan. Kacau sebati dulu..dah sebati baru on api perlahan
- jangan berhenti kacau. Teruskan kacau sampai pekat dan mendidih. Dah mendidih off api.
- masukkan dalam bekas anda, biarkan ia suam dalam 20 minit baru masukkan dalam peti
.
Kuah Kastard:
-Masukkan semua bahan, kacau sebati. Dah sebati baru on api
- kacau atas api sampai keluar wap atau mendidih di tepi pan.
- off api dan sejukkan dekat luar baru masukkan dalam peti.
.
Bila puding dah keras hiaskan la buah apa yg anda nak guna atas tu, dan bila nak makan baru tuang kuah kastard tadi.
Makan sejuk2 insyaAllah sedap.
Kuah kastard dan puding hendaklah sentiasa disimpan dalam peti sejuk.

Selamat mencuba semua! ♥️

Kredit: Muhammad Ali

Tiada ulasan:

Catat Ulasan