Jumaat, 23 Jun 2023

TALAM LABU


periuk kukus: https://shope.ee/4fRfndXroN

lapisan bawah
🍓11/2 cawan labu(kukus n lenyek)
🍓1cawan Tepung gandum
🍓1/2cawan Tepung Ubi
🍓1/2cawan Gula
🍓21/2 cawan Santan
🍓Sedikit garam
🍓Sedikit pewarna kuning
🌲kisar semua bahan n kacau atas API kecil sehingga Naik wap(biar sikit kental)
🌲Kukus 20 minit

lapisan atas
🍓3cawan Santan
🍓1/2 cawan Tepung gandum
🍓1/2cawan Tepung beras
🍓3sudu makan Gula
🍓Sedikit garam
🌲kisar semua bahan n kacau atas API kecil  sehingga Naik wap(jgn sampai berketul)
🌲Sebelum nk kukus bahagian atas....ambil garpu lorekkan ckit bahagian bawah
🌲Kukus 20 minit juga ya
Tunggu betul2 sejuk baru potong.

Saya dh cuba resepi di atas..mmg sedap dan cantik hasilnya.saya bukan peniaga kuih.tp saya suka cuba resepi kuih2 lama.kenapa saya balut plastik kuih tu...sbb senang nk makan.tgn tk melekit.cara potong kuih tiada ukuran sbb saya bukan meniaga.

Kredit resepi: Eniza M. Salim

Tiada ulasan:

Catat Ulasan