Jumaat, 23 Jun 2023

TALAM LABU


periuk kukus: https://shope.ee/4fRfndXroN

lapisan bawah
๐Ÿ“11/2 cawan labu(kukus n lenyek)
๐Ÿ“1cawan Tepung gandum
๐Ÿ“1/2cawan Tepung Ubi
๐Ÿ“1/2cawan Gula
๐Ÿ“21/2 cawan Santan
๐Ÿ“Sedikit garam
๐Ÿ“Sedikit pewarna kuning
๐ŸŒฒkisar semua bahan n kacau atas API kecil sehingga Naik wap(biar sikit kental)
๐ŸŒฒKukus 20 minit

lapisan atas
๐Ÿ“3cawan Santan
๐Ÿ“1/2 cawan Tepung gandum
๐Ÿ“1/2cawan Tepung beras
๐Ÿ“3sudu makan Gula
๐Ÿ“Sedikit garam
๐ŸŒฒkisar semua bahan n kacau atas API kecil  sehingga Naik wap(jgn sampai berketul)
๐ŸŒฒSebelum nk kukus bahagian atas....ambil garpu lorekkan ckit bahagian bawah
๐ŸŒฒKukus 20 minit juga ya
Tunggu betul2 sejuk baru potong.

Saya dh cuba resepi di atas..mmg sedap dan cantik hasilnya.saya bukan peniaga kuih.tp saya suka cuba resepi kuih2 lama.kenapa saya balut plastik kuih tu...sbb senang nk makan.tgn tk melekit.cara potong kuih tiada ukuran sbb saya bukan meniaga.

Kredit resepi: Eniza M. Salim

Tiada ulasan:

Catat Ulasan