Sabtu, 3 Jun 2023

KUETIAU SUP CHINESE STYLE


Kuetiau – celur dengan air panas

Bahan Sup:
* Bawang putih
* 4 cawan Air
* Fish ball
* Fish cake
* Sayur
* 1 ketul Kiub ayam

Cara-cara:
1. Tumis bawang putih kemudian masukkan air secukupnya, ikut nak banyak mana kuah sup tu nanti
2. Masukkan fish ball, fish cake dan kiub ayam
3. Bila dah mendidih, masukkan sayur
4. Akhir sekali masukkan garam dan gula secukupnya. Kalau ada minyak bijan, boleh masukkan sikit, nanti kuah tu wangi je

Minyak Bawang Putih:
* 1 labu Bawang putih – dipotong dadu
* Minyak secukupnya

Caranya: Tumis bawang putih hingga keperangan, pastikan minyak cukup ye. Dah perang boleh angkat

Cili Kicap:
* Kicap cair
* Kicap manis
* Minyak bijan
* Cili potong

Caranya: Campurkan saja semua bahan

Kredit: Nur Habibah Yapani

Pes Char Kuetiaw :-
๐Ÿ‘‰ https://shope.ee/6AFO9eBgS9

Tiada ulasan:

Catat Ulasan