Isnin, 26 Ogos 2024

GULAI IKAN TONGKOL


Bahan:
1ekor ikan tongkol sederhana besar potong ikut suka rebus dengan asam keping masuk garam gula secukup rasa.
1/2 kilo santan pekat
Bahan kisar
10bji cili kering
2biji bawang merah besar
2ulas bawang putih
2cm lengkuas
3cm kunyit hidup
Cili merah hijau dan cili padi
Cara membuat:
Santan pekat tadi campur dgn 5 gelas air rebus hingga mendidih masukkan piring @ sudu dlm tu supaya tidak meruap. Simpan 1/2 gelas utk kisar, bahan kisar tadi x pyh masuk air masa blend nanti takut bergentel kuahnya x cantik. Santan tadi dah mendidih naik minyak masuk bahan kisar kacau rata. Masuk garam gula secukup rasa.Biarkan dia mereneh. Masukkan ikan yang dah direbus bersama kuahnya sekali tadi biar dia mereneh hingga naik minyak dan berkilat.
Masuk cili besar dan cili padi. Makin lama reneh makin cantik kuahnya..

Sumber : Azizah Daud

Gulai Ikan
https://s.shopee.com.my/8UpYXvgpsJ

Tiada ulasan:

Catat Ulasan