Isnin, 12 Ogos 2024

LOMPANG GULA MERAH


BAHAN A

3/4 cawan gula merah
2 sudu besar gula pasir
2 helai daun pandan
4 cawan air
Sedikit garam halus

πŸ‘‰ Satukan semua bahan. Masak hingga gula hancur dan mendidih. Sejukkan dan tapis air gula.

2 cawan tepung beras
1 cawan tepung ubi
Sesudu kecil kapur makan

CARA2

πŸ‘‰ Terlebih dahulu panaskan periuk kukus.
πŸ‘‰ Satukan tepung dalam satu bekas dan masukkan air gula merah yang telah ditapis serta masukkan juga air kapur.
πŸ‘‰ Kacau hingga betul2 sebati dan tapiskan sekali lagi.
πŸ‘‰ Jangan lupa sapukan minyak dalam acuan lompang supaya tidak melekat.
πŸ‘‰ Setelah air kukusan mendidih, panaskan acuan lompang lebih kurang 2 hingga 3 minit sahaja.
πŸ‘‰ Kemudian kacau2 adunan tersebut dan tuang terus dalam acuan. Tak perlu angkat kukusan.
πŸ‘‰ Tuang penuh ke dalam acuan.
πŸ‘‰ Kukus selama 10 hingga 11 minit sahaja.

Kredit resepi : Rozza Roha

Gula Merah :-
https://s.shopee.com.my/g5x7fShkd

Tiada ulasan:

Catat Ulasan