Selasa, 6 Ogos 2024

RESEPI BIHUN PINK KELATE


Bila nampak BIHUN PINK KELATE resepi dari Fariza Mohd Ghazali dah viral rasa mcm nk buat jgk. Sgt2 simple makan dgn keropok yg diramas2 dan cili padi kicap, menambah jgk saya td.

BAHAN-BAHAN :

1/2 bungkus bihun rendam dgn pewarna pink rose sehingga warna yg dikehendaki. Kemudian celur bg lembut tapiskan bihun tu ketepikan

Kangkung celur ketepikan
Bahan tumis
1/2 labu bwg putih dicincang
Udang kering tumbuk Kasar/udang hidup yg kecil
(Tp Kita pakai udang kering)
Sedikit sos labu
Cili api ptg kasar (pd yg suka pedas)
Garam
Gula
Ajinomoto

CARA MEMASAK :

Tumis bwg putih, udang kering, cili api tumis hingga wangi.

kemudian masukkan dlm 2 sudu besar sos labu, garam, gula, ajinomoto kacau sekejap.

Masukkan bihun yg dicelur tadi dgn kangkung celur kkk msk lama sgt sebab bihun tadi dah di celur dgn air panas.

*kalau guna sos labu saje tak jd sgt pink mcm ni sgt, kena campur juga pewarna tp terpulang la nk letak pewarna atau tak.

Kredit : Empunya resepi.

SELAMAT MENCUBA πŸ‘

Bihun :-
https://s.shopee.com.my/50DmCuiznM

Tiada ulasan:

Catat Ulasan