Rabu, 28 Ogos 2024

RESEPI TALAM LAPIS PELANGI


Bahan-bahan:
πŸ‘‰1 1/2 cawan tepung gandum
πŸ‘‰1 1/2 tepung beras
πŸ‘‰1/2 cawan tepung ubi
πŸ‘‰1 1/2 cawan gula pasir
πŸ‘‰8 cawan santan sederhana pekat - 1 1/2 biji kelapa parut
πŸ‘‰1 sudu kecil garam
πŸ‘‰Pewarna kegemaran - rujuk pada gambar

Cara:
1. Gaulkan/blender(ikut mudah) semua bahan-bahan sampai sebati dan tapiskan.
2. Bahagikan adunan kepada 6 bahagian.
3. Masukkan pewarna ke dalam setiap bahagian.
4. Panaskan kukusan dan sapukan sedikit minyak pada loyang yang akan digunakan dan kukus loyang sebentar, nak lagi selamat alas loyang dengan plastik.
5. Masukkan 1 bahagian adunan dan kukus selama 5 minit.
6. Buat sampai habis, boleh rujuk warna pada gambar, bagi adunan terakhir, saya balut tudung periuk dengan kitchen towel agar air tidak menitis ke atas permukaan kuih dan dikukus dalam 20 minit.
7. Setelah masak, angkat dan sejukkan selama 2 jam. Pastikan kuih betul sejuk barulah di potong dengan menggunakan pisau plastik..

Semoga berjaya❣️

Kredit: Yang empunya resepi

Loyang Talam
https://s.shopee.com.my/9pKw3FqAMd

Tiada ulasan:

Catat Ulasan