Jumaat, 16 Ogos 2024
RESEPI IKAN STIM LIMAU
Bahan-bahan:
* Ikan siakap
* Bawang putih (dicincang/ potong dadu)
* Halia (dihiris)
* 1 batang Serai (dihiris) & 2 batang untuk letak dalam ikan.
* Cili padi merah & hijau
* Asam Limau
* Daun ketumbar - akarnya direbus sekali dengan ikan
* Garam @ sos ikan untuk perasa.
Cara-cara:
1. Bersihkan ikan siakap, kalau taknak bau hanyir cuci dengan asam limau @ lemon.
2. Kemudian letak 1 kiub pati ayam di seluruh ikan & serai di celah-celah ikan.
3. Rebus pakai kuali je, letak akar daun ketumbar dan daun ketumbar sekali.
4. Letak sekali bahan-bahan yang disediakan tadi sehingga masak.
5. Untuk perasa saya letak sos ikan, nak letak garam pon boleh.
6. Rebus dalam 10 minit
7. Cili padi saya letak last skali takut pedas sangat
Kredit: Zafirah Zawawi
Sos Stim Ikan :-
https://s.shopee.com.my/8ACIcY7YzA
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
-
Senarai Nama2 TUKANG URUT Di (TERENGGANU) Terima kasih Dah Tahniah Sape Yg Buat Senarai Ni... 1) Encik Mad Ali Kampung Paya Res...
-
☑️ Amik telefon picit nombor 03-516 13228. Telefon kilang gardenia dan mintak lah nak cakap dengan Puan Farah. Jangan kedekut cr...
-
(Semua cerita aku ini berdasarkan kisah benar yang berlaku pada diri aku sendiri, atau kawan-kawan rapat terdekat. Ia berlaku se...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan