Selasa, 6 Ogos 2024
KEROPOK LEKOR π
20 ke 25 ekor ikan temenung lemak (ambil isi)
2 cawan tepung ubi
1 cawan tepung gandum
Garam ajinomoto
1 sudu baking powder
Cara buat
Blend isi ikan dgn sedikit air (agak2 bg blh blend)
Gaulkan isi ikan yg telah diblend dgn tepung ubi, tepung gandum, garam, ajinomoto, baking powder. X perlu tambah air..
Uli sampai jadi doh..lps tu letak sikit minyak bagi doh licin.
Lps tu gentel la jadi panjang Mana yg Kita nak..
Masa nak gentel tu letak sikit minyak Kat pelapik supaya x melekat..
Sambil tu boleh rebuskan air dulu dlm kuali besar..
Lps air mendidih masukkan kerepok yg dah digentel tadi..masak smp kopok tu terapung naik tu maknanya dah masak elok..toskan dan sejukkan sebelum dipotong..
Resepi sos pencicah
3 sudu cili kering yg dikisar
1cawan air
1sudu besar cuka
2 sudu gula
Garam , ajinomoto
Seketul gula merah
Sikit air asam jawa
1 sudu tepung jagung
Caranya
Campurkan semua dlm periuk kecuali tepung jagung..kacau sampai mendidih..baru masukkan bancuhan tepung jagung kacau smp likat..tutup api
Sumber : Ayu Hidayu
Keropok Lekor :-
https://s.shopee.com.my/30SU6hOHGi
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
-
Senarai Nama2 TUKANG URUT Di (TERENGGANU) Terima kasih Dah Tahniah Sape Yg Buat Senarai Ni... 1) Encik Mad Ali Kampung Paya Res...
-
☑️ Amik telefon picit nombor 03-516 13228. Telefon kilang gardenia dan mintak lah nak cakap dengan Puan Farah. Jangan kedekut cr...
-
(Semua cerita aku ini berdasarkan kisah benar yang berlaku pada diri aku sendiri, atau kawan-kawan rapat terdekat. Ia berlaku se...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan