Khamis, 15 Ogos 2024
RESIPI SAMBAL BELACAN WANGI, SEDAP & TAHAN LAMA
BAHAN-BAHAN :
6 biji limau kasturi
(buang biji)
50 gm belacan bakar
3 biji cili merah
1biji cili hijau
8 biji cili padi hijau
25 biji cili padi merah
100 ml air asam jawa pekat
Masukkan sedikit gula dan garam
*kisar kasar semua bahan.
Tips untuk menghasilkan sambal belacan yang wangi, sedap dan tahan lama.
TIPS 1 :
Bakar belacan sekejap supaya smbal kita lebih beraroma.
TIPS 2 :
Guna asam jawa yang dibancuh dengan air suam. Petua supaya sambal belacan tahan lama.
TIPS 3 :
Limau kasturi yang dikisar bersama kulit (buang biji) sambal lebih wangi dan sedap.
TIPS 4 :
Tinggalkan beberapa biji cili api yang masih bertangkai. Petua supaya tidak sakit perut makan sambal.
Selamat Mencuba ❤️
Daripada Nurulain Insyirah
Sambal :-
https://s.shopee.com.my/4pvW56j6QZ
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
-
Senarai Nama2 TUKANG URUT Di (TERENGGANU) Terima kasih Dah Tahniah Sape Yg Buat Senarai Ni... 1) Encik Mad Ali Kampung Paya Res...
-
☑️ Amik telefon picit nombor 03-516 13228. Telefon kilang gardenia dan mintak lah nak cakap dengan Puan Farah. Jangan kedekut cr...
-
(Semua cerita aku ini berdasarkan kisah benar yang berlaku pada diri aku sendiri, atau kawan-kawan rapat terdekat. Ia berlaku se...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan