Khamis, 15 Ogos 2024

RESIPI SAMBAL BELACAN WANGI, SEDAP & TAHAN LAMA


BAHAN-BAHAN :

6 biji limau kasturi
(buang biji)
50 gm belacan bakar
3 biji cili merah
1biji cili hijau
8 biji cili padi hijau
25 biji cili padi merah
100 ml air asam jawa pekat
Masukkan sedikit gula dan garam
*kisar kasar semua bahan.

Tips untuk menghasilkan sambal belacan yang wangi, sedap dan tahan lama.

TIPS 1 :
Bakar belacan sekejap supaya smbal kita lebih beraroma.

TIPS 2 :
Guna asam jawa yang dibancuh dengan air suam. Petua supaya sambal belacan tahan lama.

TIPS 3 :
Limau kasturi yang dikisar bersama kulit (buang biji) sambal lebih wangi dan sedap.

TIPS 4 :
Tinggalkan beberapa biji cili api yang masih bertangkai. Petua supaya tidak sakit perut makan sambal.

Selamat Mencuba ❤️

Daripada Nurulain Insyirah

Sambal :-
https://s.shopee.com.my/4pvW56j6QZ

Tiada ulasan:

Catat Ulasan