17 Ogos
KEK BATIK SEDAP
Loyang: Saiz 9'
loyang: https://shope.ee/gUoRJ2m1
Bahan:
600 gram biskut marie
220 gram mentega/marjerin
1 cawan susu pekat
1 cawan milo
1/2 cawan serbuk koko
2 biji telur
1/2 cawan air panas
1 sudu kecil creamy vanilla/esen vanilla
Cara:
Patah-patahkan biskut dan ketepikan.
Guna kuali besar buka api kecil masukkan mentega/marjerin dan cairkan.
Kemudian masuk susu pekat, milo, serbuk koko dan kacau sampai tak berketul-ketul.
Lepas tu masukkan air panas kacau lagi. Masukkan pula telur, part nie kena kacau cepat-cepat ya dan letak esen vanilla.
Kacau lagi sampai nampak sedikit pekat terus padamkan api.
Akhir sekali masukkan biskut gaul sampai semua biskut bersalut.
TOPPING CHOCOLATE GANACHE:
Bahan:
200 gram dark beryls coin
200 gram whipping cream
1 sudu besar marjerin
Cara:
Panaskan whipping cream sekejap ja kemudian tuang dalam mangkuk yang berisi dark beryls choc dan marjerin.
Kacau sampai sebati dan tuangkan atas kek batik.
Simpan dalam peti bagi keras sedikit baru potong naaa.
Kredit : Ekin Hafez
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
-
Senarai Nama2 TUKANG URUT Di (TERENGGANU) Terima kasih Dah Tahniah Sape Yg Buat Senarai Ni... 1) Encik Mad Ali Kampung Paya Res...
-
Sejak masa Rasulullah shallalahu alaihi wasallam diketahui bahwa dinar dan dirham telah menjadi bagian dari kehidupan muslim unt...
-
Assalamualaikum semua. Saya ingin berkongsi pengalaman saya menghadiri Profession Assessment Centre (PAC) atau Ujian Bakat untuk...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan