Ahad, 6 Ogos 2023

ROTI CHEESE MUDAH & GEBU!


Oven : https://shope.ee/5pdx8f8avL

1cwn air suam*
1peket yis mauripan*
4sd bsr gula*
2sd bsr susu pekat*
2sd bsr mntega
4cwn tpg gndm
1bj telur dpukul sdkt
Keju parut
Mntega cair

Cara-caranya:
Campurkn bhn yg brtanda*hgga kembang..
Masukkan telur kacau sbati.
Masukkan tepung dan mentega, uli sbati..
doh agak lembik x perlu tambah tepung..
Rehatkn doh hgga naik dlm 40mnt (tutup dgn kain lembab)
Lumurkn sdkt mntega dkt tpk tgn supaya x melekat.. then, tumbuk doh yg sudah kmbang tadi dan uli sekejap..
Bentuk doh bulat2 dan rehatkan doh hingga kembang dlm 25 minit..
Sapukan mentega cair keatas doh yg dh naik.. tabur keju n gula pasir.. Kemudian, bakar 20mnt suhu 160°c or hgga msk.
Keluarkan roti yg dh msk td sapu lg mentega utk berkilat.
Siap untuk dihidangkan!

Kredit Resepi: Raja Zulaida Raja Kamal

Tiada ulasan:

Catat Ulasan