Ahad, 6 Ogos 2023

PREMIUM CHOCOLATE MOIST CAKE VERSI KEK LAPIS


loyang:
https://shope.ee/9KDiFQs59t
periuk
https://shope.ee/9zTP2h24ah

Bahan-bahan
✅️ sukatan guna cawan metrik
1 cawan coco powder
1/2 cawan gula
1 cawan susu pekat
3 biji telur gred AA (4 biji gred A)
1 cawan Anchor Full Cream Milk
200gm  salted Golden Churn @ Anchor butter (cairkan)
๐Ÿ‘‰ Adun kesemua bahan hingga sebati
๐Ÿ‘‰guna blender pun boleh

1 1/4 cawan tepung pau
1sk baking powder
1sk soda bikarbonat
๐Ÿ‘‰ayak kesemua bahan. Kemudian tuang ke dalam adunan coklat tadi. Sebatikan.
๐Ÿ‘‰tapis supaya Tekstur adunan lebih licin
๐Ÿ‘‰masuk dalam loyang. Saya guna loyang  saiz 9"
๐Ÿ‘‰Kukus selama 50 minit dengan api sederhana.
๐Ÿ‘‰Cucuk guna garpu untuk cek kek masak atau belum

Topping
150gm Beryl's milk choc
100gm Beryl's dark choc
250ml Anchor Full Cream
3sm brown sugar
100gm salted Golden Churn @ Anchor butter
๐Ÿ‘‰masak guna cara double boiler.
๐Ÿ‘‰guna api perlahan
๐Ÿ‘‰kacau hingga agak pekat
Siappppp๐Ÿ˜Š๐Ÿ‘ serius nyaman geng

kredit: hasnisah

Tiada ulasan:

Catat Ulasan