Ahad, 6 Ogos 2023

PREMIUM CHOCOLATE MOIST CAKE VERSI KEK LAPIS


loyang:
https://shope.ee/9KDiFQs59t
periuk
https://shope.ee/9zTP2h24ah

Bahan-bahan
✅️ sukatan guna cawan metrik
1 cawan coco powder
1/2 cawan gula
1 cawan susu pekat
3 biji telur gred AA (4 biji gred A)
1 cawan Anchor Full Cream Milk
200gm  salted Golden Churn @ Anchor butter (cairkan)
👉 Adun kesemua bahan hingga sebati
👉guna blender pun boleh

1 1/4 cawan tepung pau
1sk baking powder
1sk soda bikarbonat
👉ayak kesemua bahan. Kemudian tuang ke dalam adunan coklat tadi. Sebatikan.
👉tapis supaya Tekstur adunan lebih licin
👉masuk dalam loyang. Saya guna loyang  saiz 9"
👉Kukus selama 50 minit dengan api sederhana.
👉Cucuk guna garpu untuk cek kek masak atau belum

Topping
150gm Beryl's milk choc
100gm Beryl's dark choc
250ml Anchor Full Cream
3sm brown sugar
100gm salted Golden Churn @ Anchor butter
👉masak guna cara double boiler.
👉guna api perlahan
👉kacau hingga agak pekat
Siappppp😊👍 serius nyaman geng

kredit: hasnisah

Tiada ulasan:

Catat Ulasan