resepi arwah mak ajar yang mak buat jualan di Pasar Malam Kelang Lama Kulim & pasar malam Lunas dulu..tahun 1980an sampai tahun 2000 camtu...tiap kali buat masih terasa sebak didada...masih terngiang² suara mak 3 bulan yg lalu...mohon sedekahkan doa buat ibunda tercinta saya..semua kuih2 yg saya boleh buat hasil tunjuk ajar mak .. semua pakai agak2 secukup rasa .. harapnya anda² fahamlah๐ฅฐ
Periuk :-
https://shope.ee/8eyWO7fCi0
1.Bahan Untuk tepung
Tepung Beras 1/2 kg
Santan segar 2.5liter
Garam secukup rasa
Daun pisang ( layur dan lap bersih )
2.Tepung pulut
Bancuh tepung dengan air sampai jadi doh lembut.. guna minyak leperkan dan balut inti (tengok gambar )
Cara - Resipi ni untuk setengah kilo tepung beras..masukkan santan 2.5L (lebih kurang 2 biji kelapa) Sebatikan dengan tepung beras dan letak garam ..dalam 2sudu kecil ..santan + tepung kena masin2 sikit baru kena dengan inti yg manis..lepas sebati tuang masuk periuk dan kacau jangan berenti sampaii pekat dan meletup2 ..ni maknanya tepung dah cukup masak..biar sejuk dan mula bungkus dalam daun pisang mcm dalam gmbr.. lepas tu kukus dalam 20min...siap daa .
2.Bahan untuk inti
kelapa parut
Gula merah
Gula Putih
Garam secukup rasa
Tepung gandum
Daun Pandan
Cara -Masak gula merah dengan air smpai mendidih..masukkan gula putih n garam sesedap rasa..jangan lupa daun pandan rebus skali..bila dah mendidih tapis dan masuk dalam kuali ..masukkan kepala parut dan kacau smpai kering..last sekali masukan tepung gandum sedikit supaya mudah nak bentuk nanti ...siap intii biar sejuk nt boleh genggam bujur2 dan balut dengan tepung pulut.
Selamat mencuba
kredit: shila hamzah
1.Bahan Untuk tepung
Tepung Beras 1/2 kg
Santan segar 2.5liter
Garam secukup rasa
Daun pisang ( layur dan lap bersih )
2.Tepung pulut
Bancuh tepung dengan air sampai jadi doh lembut.. guna minyak leperkan dan balut inti (tengok gambar )
Cara - Resipi ni untuk setengah kilo tepung beras..masukkan santan 2.5L (lebih kurang 2 biji kelapa) Sebatikan dengan tepung beras dan letak garam ..dalam 2sudu kecil ..santan + tepung kena masin2 sikit baru kena dengan inti yg manis..lepas sebati tuang masuk periuk dan kacau jangan berenti sampaii pekat dan meletup2 ..ni maknanya tepung dah cukup masak..biar sejuk dan mula bungkus dalam daun pisang mcm dalam gmbr.. lepas tu kukus dalam 20min...siap daa .
2.Bahan untuk inti
kelapa parut
Gula merah
Gula Putih
Garam secukup rasa
Tepung gandum
Daun Pandan
Cara -Masak gula merah dengan air smpai mendidih..masukkan gula putih n garam sesedap rasa..jangan lupa daun pandan rebus skali..bila dah mendidih tapis dan masuk dalam kuali ..masukkan kepala parut dan kacau smpai kering..last sekali masukan tepung gandum sedikit supaya mudah nak bentuk nanti ...siap intii biar sejuk nt boleh genggam bujur2 dan balut dengan tepung pulut.
Selamat mencuba
kredit: shila hamzah
Tiada ulasan:
Catat Ulasan