Jumaat, 11 Ogos 2023

TALAM CENDOL


Loyang : 10"

Loyang:
https://shope.ee/AUPtz20NzU

BAHAGIAN BAWAH
Bahan A
1 cawan air
1 cawan gula merah
1/2 cawan gula pasir
2 helai daun pandan

Masak bahan A dan ketepikan.

Bahan B
1 1/4 cawan tepung gandum
1 sudu besar tepung jagung
3 biji telur gred A
1 1/2 cawan santan
1 cawan air

Cara Masak Bahagian Bawah:
Bancuh semua bahan A dan B pastu tapis.
Masak di atas api hingga naik wap.
Kukus selama 25 minit sehingga masak.

BAHAGIAN ATAS
Bahan:
1 3/4 cawan tepung beras
1 sudu besar tepung jagung
1/2 cawan gula
2 cawan santan
1 1/4 cawan air
1 sudu kecil garam
Cendol secukupnya

Cara Masak Bahagian Atas
Satukan semua bahan.
Masuk cendol masak atas api sehingga
naik wap.
Tuang atas lapisan bawah tadi.
Kukus selama  20-25minit sehingga masak.

Kredit: Kueh Talam Kitchen

Nota: Done buat siang tadi memang sedap!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan