Selasa, 5 September 2023

BINGKA @ BENGKANG PANDAN


Bahan²:
2cwn tepung gandum
2cwn pati santan
1cwn jus pandan
3/4cwn gula (kalau suka manis letak 1cwn)
1sdt garam
2sdb marjerin/butter
4biji telur
1sdt pewarna hijau
Bijan

Cara²:
-panaskan oven pada suhu 170°c api atas bawah.
-campurkan kesemua bahan (kecuali bijan) ke dalam blender bagi sebati.
-panaskan loyang dalam 5minit
-tuang adunan ke dalam loyang dan tabur bijan
-bakar selama 1 jam atau sehingga masak
-lepas tu guna api atas 200°c selama 5 minit untul dapat kan garing dan kerak.

Kredit: Eniza M. Salim

Tepung Bingka Readymade :-
👉 https://shope.ee/5fL9N4uEUe

Tiada ulasan:

Catat Ulasan