Musimnya dtg kembali.
Saya share lagi resepi mak ajar ni.
Memang jauh lebih sedap berbanding tepung yg di beli.
cookware: https://shope.ee/30KhO3Ys1E
Sukatan saya buat hari ni.
Beras 5 cawan(rendam semalaman dan blend air atau kering)
👉JIKA BLEND KERING PERLU DI BANCUH SEMULA DGN AIR SEMASA NAK MASAK.
Santan 1kg
Kacang hijau 350grm(rendam Semalaman dan rebus)
Kadang kuda 350grm(rendam semalaman dan rebus)
Jagung 2 tongkol
Ubi 4 ketui sederhana
Pisang 10 biji
Gula kabong atau gula gerek 3 ketui
Gula putih secukup nya
Cara-cara
👉Masukkan santan, beras yg siap di blend dan satu jag air.
👉Kacau di atas api perlahan hingga betul2 masak dan pekat
👉Masukkan gula kabong dan gula putih(kacau)
👉Masukkan sedikit garam
👉Kemudian masukkan ubi dan jagung
Jika bubur terlalu pekat.
Masukkan air panas sedikit2 agar tidak terlalu lembut.
👉Apabila ubi dan jagung dah empuk
Masukkan bahan2 yg siap di rebus dan pisang.
Kacau hingga sebati.
👉Dah siap bubur asyura resepi mak saya😘😘😘
P/s.. Sukatan ni dapat 12 bekas 8x8.
Jika nak buat byk, gandakan sukatan di atas.
Selamat mencuba.
kredit: junaidah johari
Ahad, 24 September 2023
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
-
Senarai Nama2 TUKANG URUT Di (TERENGGANU) Terima kasih Dah Tahniah Sape Yg Buat Senarai Ni... 1) Encik Mad Ali Kampung Paya Res...
-
☑️ Amik telefon picit nombor 03-516 13228. Telefon kilang gardenia dan mintak lah nak cakap dengan Puan Farah. Jangan kedekut cr...
-
(Semua cerita aku ini berdasarkan kisah benar yang berlaku pada diri aku sendiri, atau kawan-kawan rapat terdekat. Ia berlaku se...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan