Ahad, 24 September 2023

BUBUR ASYURA

Musimnya dtg kembali.
Saya share lagi resepi mak ajar ni.
Memang jauh lebih sedap berbanding tepung    yg di beli.

cookware: https://shope.ee/30KhO3Ys1E

Sukatan saya buat hari ni.
Beras 5 cawan(rendam semalaman dan blend air atau kering)
👉JIKA BLEND KERING PERLU DI BANCUH SEMULA DGN AIR SEMASA NAK MASAK.
Santan 1kg
Kacang hijau 350grm(rendam Semalaman dan rebus)
Kadang kuda 350grm(rendam semalaman dan rebus)
Jagung 2 tongkol
Ubi 4 ketui sederhana
Pisang 10 biji
Gula kabong atau gula gerek 3 ketui
Gula putih secukup nya
Cara-cara
👉Masukkan santan, beras yg siap di blend dan satu jag air.
👉Kacau di atas api perlahan hingga betul2 masak dan pekat
👉Masukkan gula kabong dan gula putih(kacau)
👉Masukkan sedikit garam
👉Kemudian masukkan ubi dan jagung
Jika bubur terlalu pekat.
Masukkan air panas sedikit2 agar tidak terlalu lembut.
👉Apabila ubi dan jagung dah empuk
Masukkan bahan2 yg siap di rebus dan pisang.
Kacau hingga sebati.
👉Dah siap bubur asyura resepi mak saya😘😘😘

P/s.. Sukatan ni dapat 12 bekas 8x8.
Jika nak buat byk, gandakan sukatan di atas.
Selamat mencuba.

kredit: junaidah johari

Tiada ulasan:

Catat Ulasan