Isnin, 4 September 2023

RESEPI KEK PANDAN LAYER LEMBUT DAN SEDAP πŸ˜‹


Loyang;-
https://shope.ee/5fKurGHBSr
Oven:-
https://shope.ee/4V8odqQlTr

Bahan utk kek :
150g tepung superfine
120g gula castor
5biji telur gred A
1sdt baking powder
1sdb ovallete
90ml susu cair
90ml minyak jagung
1sdt esen vanila
Sedikit paste pandan
Pewarna hijau

Cara2
1.Ayak tepung bersama baking powder.

2.Masukkan tepung,gula,ovallete dan telur ke dlm mangkuk adunan. Pukul sehingga adunan kembang dan putih. Jgn overbeat nanti kek x jd cantik.

3.Masukkan susu cair ,esen vanila,paste pandan dan pewarna hijau... Pukul rata.

4. Kemudian masukkan minyak..kaup balik dgn spatula jer.

5.Panaskan oven dulu ye.
Masukkan adunan td kedlm loyang 8/9 inc. Lapik loyang dgn baking paper.

6.Bakar suhu 150°c(oven saya) selama 50 min.

7.Dah masak.. keluarkan dr oven..terus terbalikkan kek atas redai. Biarkan 5 min.. baru angkat loyang. Dan tebalikkan semula kek ikut asal.Biarkan sejuk.

Resepi Kastard Pandan
200 ml santan kara
800 ml air
200ml susu cair
100g tepung kastard
115g gula castor
1sdt garam
10g agar2 serbuk
Paste pandan
Pewarna hijau

1.Satukan semua bhn ke dlm periuk. Tepung tu ayak dulu ye.Kacau dgn api yg perlahan..jgn kecik sgt lak..jenuh...sampai pekat.
Sebelum masak kastard tu potong kek siap2 nk berapa lapis..terpulang....sediakan loyang juga...loyang yg buat kek td..basuh siap2.

Cara melapis:
1.Renjis ckit loyang tu dgn air ..jgn air paip ye...air masak ke,air cuckoo ke ok... Kalu kek potong 2 jer...

2.Bahagi kastard tu pd 3 bhgian. Agak2 jer. Mula 2 cedok kastard masuk dlm loyang....ratakan...

3.Ambil sekeping kek..letak atasnya..kemudian... Cedok lg kastard boh atas kek.... Ratakan..terutama bahagian tepi..pastikan kastard masuk betul bhgian tepi loyang... Hentak ckit loyang tu..supaya kastard rata.

4.Kemudian...amik lapisan kek yg kedua..letak atas kastard tu n tutup blik dgn kastard yg akhir...ratakan ..hentak loyang lagi....

5. Sejukkan dlm peti..sekurang kurangnya 4 jam.

Cara nk keluarkan kek :
Kalu nmpk.kastard melekat kuat kat tepi.loyang... lalukan ckit tepinya dgn hujung pisau... Tp jgn sampai ke bhgian bwh loyang.. sikit jer masukkan hujung pisau.

Selamat mencuba!😘

Tiada ulasan:

Catat Ulasan