Selasa, 5 September 2023

ROTI ARAB HOMEMADE


frying pan : https://shope.ee/6UuQVaCC5f

Bahan doh :
3 cawan tepung gandum
1 ½ sudu kecil yis mauripan
2 sudu besar gula
Sedikit garam
2 sudu besar minyak zaitun/minyak masak
1 cawan (lebih kurang) air suam

*Satukan tepung, yis, gula, garam dan minyak dalam satu bekas. Gaul sebati, kemudian masukkan air sedikit demi sedikit dan uli sehingga doh tidak melekat pada tangan. Adunan macam buat roti puri je. Uli beberapa minit kemudian rehatkan doh selama 1 jam. Selepas tu, tumbuk doh dan uli semula dan boleh bulat bulatkan doh sebesar penumbuk. Kemudian leperkan doh dan roll sedikit nipis.

Sedia untuk digoreng atas non-stick pan tanpa minyak. Guna api sederhana atau boleh dibakar guna oven. Roti akan nampak naik sedikit.

Satu adunan tu saya dapat buat 6 keping. Untuk makluman, roti ni tiada rongga. Potong 2 terlebih dahulu, kemudian belahkan bahagian tengah roti supaya jadi "poket". Sedia untuk masukkan inti kebab.

Bahan inti kebab daging :
1 Paket Daging Burger Ramly
1 Biji bawang Holland (potong dadu)
2 sudu besar sos lada hitam
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos tomato
3 sudu besar sos cili
Sedikit lada sulah
Timun (dipotong dadu)
Tomato (dipotong dadu)
Mayonis

*Panaskan kuali, Masukkan daging burger dan hancurkan. Biar daging keluarkan minyak dan sedikit kecut. Masukkan bawang holland. Tambahkan sos sos yang ada. Masukkan juga lada sulah, seasoning dan kacau hingga daging masak. Tambahkan timun dan tomato, kacau sebati dan tutup api.

Ambil roti yang telah dihiris, sapukan mayonis pada bahagian dalam roti, kemudian sumbatkan inti daging burger yang sudah dimasak. Tambah sos jika perlu. Sedia dihidangkan.

Resepi & foto : Cik Puan Masz

Tiada ulasan:

Catat Ulasan