Ahad, 24 September 2023

TAUHU BERGEDIL & SAMBAL KICAP BERAPI


frying pan: https://shope.ee/1fpMFGTmja

Bahan inti :
Kentang - potong nipis
Bawang merah - hiris
Bawang putih - hiris
Daging cincang secukupnya - ditumis berasingan hingga masak
Tauhu pok
Garam dan perasa secukupnya
Daun bawang/daun sup
Lada sulah secukupnya
Minyak masak
3-4 biji telur

1. Panaskan minyak dan goreng kentang, bawang merah dan bawang putih hingga layu kekuningan. Angkat dan toskan minyak.

2. Masukkan bahan2 yang digoreng tadi ke dalam bekas kemudian tumbuk halus.

3. Tumis daging cincang yang telah ditumis, garam, sedikit perasa, lada sulah, daun sup @ daun bawang. Tumbuk sekali lagi sehingga sedikit lumat.

4. Ambil tauhu pok, potong sedikit permukaan atas dan sumbat inti tadi ke dalam tauhu sehingga padat.

5. Pecahkan telur (ikut berapa banyak tauhu yang mahu digoreng) pukul dengan sedikit garam ketepikan.

6. Celup tauhu pok ke dalam bancuhan telur. Gaul mesra dan goreng dalam minyak panas sehingga kekuningan.

7. Angkat dan toskan, siap untuk dihidangkan bersama sambal kicap.

Bahan sambal kicap :
Cili padi hijau
Cili padi merah
Bawang putih
Kicap manis
Garam dan gula secukup rasa

1. Satukan semua bahan dan kisar halus.

2. Masukkan ke dalam kuali dan masak seketika.

3. Angkat dan sedia dihidangkan bersama tauhu bergedil.

Resepi & foto : Naddy's Kitchen

Tiada ulasan:

Catat Ulasan