Ayam 1 ekor
Cili padi hijau 10 batang
Cili hijau 5 batang
Bawang putih 3 ulas
Bawang merah 4 biji
Serai 1 batang
Daun pandan 1 helai
Cili padi hiasan 6-7 biji
Petai
SOS ikan 2 sudu besar
Serbuk perasa 1 sudu kecil
Garam (agak2)
Serbuk belacan 1 sudu kecil(jika suka)
Minyak masak(Yang baru untuk mengoreng ayam)
π©π»π³Cara memasakπ©π»π³
1)ayam dicuci bersih Dan gaulkan bersama kunyit Dan garam
2)mengunakan minyak masak Yang baru untuk goreng ayam Dan goreng ayam sehingga masak
3)kisar atau tumbuk cili hijau,cili padi hijau,bawang putih Dan bawang merah
4)mengunakan minyak ayam tadi(anggaran 1-2 senduk
5)masukkan daun pandan Dan serai masak sehingga Naik bau atau kekuningan
6)masukkan bahan Yang telah dikisar Dan masak sehingga pecah minyak
7)masukkan Serbuk belacan,petai dan cili padi,Gaul sebati..Dan masukkan perasa Knorr Dan SOS ikan
8)Dan akhir sekali,masukkan ayam daun Gaul rata,(jika tak cukup masin,tambah Kan sedikit garam)
Credit : nurul ateekah
Tiada ulasan:
Catat Ulasan