Rabu, 9 Mac 2022

RESEPI KUIH ONDE-ONDE ( BUAH MELAKA )

 




Bahan-Bahan (5-6 orang)
- 500 gram tepung pulut
- Air secukupnya
- 1 sudu kecil pewarna daun pandan
- 1 keping gula Melaka (dipotong kecil-kecil)
- Kelapa parut

Cara-cara
1. Gaul tepung pulut dan dengan air. Masukkan pewarna daun pandan.
Kalau nak lebih sedap, guna air daun pandan yang telah dikisar.

2. Ambil adunan sebesar ibu jari dan gentel menjadi bulat supaya
senang nak anggarkan saiznya, kemudian leperkan.

3. Letakkan gula melaka dan gentel menjadi bulat.

4. Jerang air dalam periuk sehingga mendidih.

5. Masukkan kuih ke dalam periuk dan angkat apabila kuih-kuih tersebut timbul.
Sejat dan biarkan seketika.

6. Gaulkan kuih tadi dengan kelapa parut. Siap untuk dimakan.

Kredit : Cik Atika 


Tiada ulasan:

Catat Ulasan