1 ekor ayam dipotong ikut suka.. kalau nak meniaga dipotong 12..
Ayam dibersihkan digaramkunyit dan digoreng.Jgn goreng terlalu lama nt keras.
Bahan2 tumis..
Setengah biji bawang besar dipotong nipis
2 ulas bawang putih
2 btg kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
5 biji cengkih..
Bahan2 dikisar..
20 biji cili kering dipotong direbus dikisar halus.. suka pedas guna 25-30 biji cili kering.
2 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
2 batang serai
1cm halia
2cm lengkuas.. semua bahan2 ini dikisar halus..
1 tin kecil tomato puri
1 cawan santan pekat
1 tin kecil kacang peas
Tumis bawang besar n bawang putih yg dihiris nipis tadi dah layu baru masukkan kulit kayu manis bunga lawang n cengkih.. goreng sebentar terus masukkan bahan2 kisar.. gaul rata baru masukkan tomato puri.. Dimasak sampai pecah minyak n biarkan sedikit kering.. (Periuk kena sentiasa ditutup sebab masakan ini merecik.. )
Masukkan ayam n santan pekat gaul rata baru masukkan gula n serbuk secukup rasa.. Biarkan mendidih.. Perlahankan api sebentar biarkan kuah ayam sampai berminyak baru tutup api. Masukkan kacang peas hijau sebagai hiasan..
Sesuai sangat dimakan dgn apa2 jenis nasi.
kredit resepi @makcikratu
Tiada ulasan:
Catat Ulasan