Isnin, 14 Mac 2022

DAGING BAKAR ACAH2 DAGING HARIRIMAU NANGES

2 kilo daging (daging batang pinang lembut) rebus besar2 dlm pressure cooker
Dah siap empuk
Angkat dan gaulkan sos
5 sdb sos cili
5 sdb sos tiram
6 sdb sos black pepper
6 sdb sos ikan
1 1/2 sdb black pepper guna dlm botol yg berbiji halus tak dak sendiqi tumbok😁
2 sdb gula
Sedikit garam
1/2 cawan minyak
.
Bakar sekejap utk bagi sedikit garing. Guna Air Fryer.
-lapik aliminium foil supaya sos tak jatuh ke bawah dan bole ambik dan sapu setelah daging dingkat.
.
Daging tu bila angkat letak dlm pinggan sapu lebihan sos yg ada..
.
Atau cara lain
Daging tak perlu rebus hanya perap dgn semua bahan dan perap semalaman.
Bakar smpi masak. Cara ini daging lebih berjuicy.
.
Sos pencicah-
1 cawan air suam
Segenggam asam jawa ramas keduanya ambil air saja
3 sdb sos ikan
1 sdb jus limau nipis atau jus dari 2 biji limau kasturi
3-5 sdb gula kabung Thai
15 cili padi merah Thai tumbuk
10 ulas bawang merah hiris nipis2
5 ulas bawang putih dadukan halus2
Sedikit cili sos- tak letak pun ok
1 sdb beras disangai dulu kemudian ditumbok
Daun ketumbar hiris nipis
Campo semua bahan.
.
Masak atas api sehingga mendidih kemudian tambah bancuhan air tepung jagung jika suka.
Bancuhan sos klu tak guna tepung jagung tak payah masak pun tak pa..
.
Resepi asal gugel saja.. Ada sedikit penambahan bahan2.
Klu ada salah silap harap dimaafkan.
Hangpa buat la bagi sesedap cinta rasa dan perasaan hangpa,hahaha.

Musim Panas dan Perlukan Kipas? πŸ‘‰πŸ»πŸ‘‰πŸ» https://shp.ee/jv9srk7
.
Kredit: Makcik Ratu

Tiada ulasan:

Catat Ulasan