2 kilo daging (daging batang pinang lembut) rebus besar2 dlm pressure cooker
Dah siap empuk
Angkat dan gaulkan sos
5 sdb sos cili
5 sdb sos tiram
6 sdb sos black pepper
6 sdb sos ikan
1 1/2 sdb black pepper guna dlm botol yg berbiji halus tak dak sendiqi tumbokπ
2 sdb gula
Sedikit garam
1/2 cawan minyak
.
Bakar sekejap utk bagi sedikit garing. Guna Air Fryer.
-lapik aliminium foil supaya sos tak jatuh ke bawah dan bole ambik dan sapu setelah daging dingkat.
.
Daging tu bila angkat letak dlm pinggan sapu lebihan sos yg ada..
.
Atau cara lain
Daging tak perlu rebus hanya perap dgn semua bahan dan perap semalaman.
Bakar smpi masak. Cara ini daging lebih berjuicy.
.
Sos pencicah-
1 cawan air suam
Segenggam asam jawa ramas keduanya ambil air saja
3 sdb sos ikan
1 sdb jus limau nipis atau jus dari 2 biji limau kasturi
3-5 sdb gula kabung Thai
15 cili padi merah Thai tumbuk
10 ulas bawang merah hiris nipis2
5 ulas bawang putih dadukan halus2
Sedikit cili sos- tak letak pun ok
1 sdb beras disangai dulu kemudian ditumbok
Daun ketumbar hiris nipis
Campo semua bahan.
.
Masak atas api sehingga mendidih kemudian tambah bancuhan air tepung jagung jika suka.
Bancuhan sos klu tak guna tepung jagung tak payah masak pun tak pa..
.
Resepi asal gugel saja.. Ada sedikit penambahan bahan2.
Klu ada salah silap harap dimaafkan.
Hangpa buat la bagi sesedap cinta rasa dan perasaan hangpa,hahaha.
Musim Panas dan Perlukan Kipas? ππ»ππ» https://shp.ee/jv9srk7
.
Kredit: Makcik Ratu
Tiada ulasan:
Catat Ulasan